onsdag 6 maj 2009

Välkommen Martina Skowronska, bloggens första gäst.


Martina Skowronska har en fil. mag. i retorik och verkar som retorikkonsult i det egna företaget Kommunikationskonst. Martina är rådgivare inom retorik och jobbar med retorikcoachning, utbildning i retorik samt kommunikationsrådgivning åt företag och organisationer. Martinas kunskap sträcker sig från textproduktion till muntlig framställning och innefattar både den offentliga såväl som den privata kommunikationen. Hon är även aktuell som författare till en bok om kommunikation i relationer som kommer ut i handeln i september 2009.

Förutom retorik och svenska har Martina även studerat genusvetenskap. Även där var hennes främsta inriktning språk och kommunikation . Ett språkligt och retoriskt perspektiv på genusfrågor ger en djupare medvetenhet om hur språkliga mönster skapar, raserar och vidmakthåller orättvisor, normer, ideologier, strukturer etc.
Foto:Jennifer Nemie
Språk och retorik är därför nödvändiga delar när man pratar maktförhållanden, jämställdhet, underordning och överordning mellan könen. ”Språket speglar nämligen våra medvetna och omedvetna hållningar till omvärlden. Men det är vi själva som har makten över hur vi använder språket när vi kommunicerar och reflekterar. Vill vi ifrågasätta, acceptera, producera, reproducera eller göra uppror mot rådande normer och strukturbundna maktförhållanden? ”Vet vi när och hur vi blir härskade över – egentligen?”, säger Martina.

Men Martina tycker inte att vi kvinnor endast med språkets hjälp bör påvisa och ifrågasätta rådande maktstrukturer. Språket är en viktig del av vår existens, men vi kan även visa med handling att vi ställer oss kritiska till obalansen mellan män och kvinnor. ”Vi kan påverka orättvisorna genom ett medvetet val av språkliga uttryck. Men vi kan också påverka obalansen genom en medveten och aktiv handling. Medvetenhet gör skillnad!”, säger Martina. Därför tycker Martina att Sister Business är en utmärkt affärsidé som främjar kvinnor att stödja varandras verksamheter och business. ”Jag är övertygad om att resultaten som gynnar oss kvinnor kommer när vi alla agerar mot samma mål. Använder vi gemenskapens kraft istället för att alla individuellt kör sin egen race kommer vi nå målet som gagnar oss kvinnor! Att vi kvinnor inte skulle ha någon känsla för, kunskap eller kompetens i att göra affärer är faktiskt inget annat än ett vedertaget och stereotypt snicksnack. Det finns inga som helst belägg för att kvinnor skulle vara sämre på att göra affärer och inte vara businessminded! Så nästa gång du gör business – gör det med en kvinna. Din medsyster. Din Sisbiz!”, avslutar gästbloggerskan Martina.

Inga kommentarer: