fredag 22 maj 2009

Kvinnor coachas och män får investeringsstöd

Kvinnor coachas och män får investeringsstöd - regeringen strategi för att stärka Sveriges näringsliv?

Det är välkänt att kvinnor både startar färre företag och mindre stora företag än män. Det är också relativt vedertaget att kvinnor tjänar mindre pengar än män, har lägre förmögenheter än män och tar större ansvar för hem och familj än män. Det vill säga att kvinnor lever under andra villkor än män. Dock anser samhället att det är bra om fler kvinnor driver företag.
Regeringens mål är att efter år 2009 ska kvinnor stå för 40 % av nyföretagandet.

Som ett led i att uppnå detta mål har regeringen under perioden 2007-2009 i sin satsning Främja kvinnors företagande fördelat 252 miljoner kr på 16 insatser i fyra delprogram;
- Information, rådgivning och affärsutveckling
- Ägarskiften, mentorskap och entreprenörskap
- Utveckling av finansieringsmöjligheter
- Attityder och förebilder.

Medlen får inte användas för stöd till enskilda företagare utan satsningen kan istället sägas bygga på coachning, populärt uttryckt. Kvinnor ska stärkas och stöttas till ökat företagande. Det är bra, eftersom vi ibland tenderar att ta för få ekonomiska risker och inte heller alla gånger identifierar oss som företagare. Samtidigt är kvinnors villkor är fortfarande desamma. Likaså de etablerade strukturerna som bland annat fördelar det ”vanliga” företagsstödet. Där finns ingen förändrad syn på företagande. Fokus är fortfarande på teknologi, varuproduktion och storskalighet. Under 2006 fördelades det ut 4,2 miljarder kr i offentliga företagsstöd. Företagande män fick 3 462 500 000 kr, företagande kvinnor eller företag med kvinnliga vd:ar fick 737 500 000 kr. Med andra ord fick män 82,5 % och kvinnor 17,5 % av det stöd som kallas allmänt. Källa: Utfall och styrning av statliga insatser för kapitalförsörjning ur ett könsperspektiv;publikationsnummer R2007-34

Just nu pågår en politisk diskussion om en eventuell förlängning av näringsministerns initiativ Främja kvinnors företagande. Bra, men det räcker inte. Ska kvinnor kunna tjäna pengar i sina företag, anställa och bidra till tillväxt, måste regeringen visa att den menar allvar. Då räcker det inte med särskilda satsningar på kvinnor samtidigt som normerna för ”vanligt” företagsstöd är oförändrade. Detta kommer att kräva mod och handlingskraft. Även obalansen har sina starka försvarare. Nedan följer tre åtgärdspunkter som kan skapa förändring:

- Sluta problematisera kvinnor. Satsa på forskning som synliggör mäns företagande och villkoren för mäns företagande. Problematisera vilka normer som står bakom det som idag anses som ”vanligt företagande”. Sätt dessa i relation till kvinnors villkor och vidta åtgärder.

- Ställ hårdare krav på Vinnova, Norrlandsfonden, länen/regionerna, Almi Företagspartner och andra aktörer som stöttar företagandet i Sverige. De offentliga företagsstöden måste fördelas jämställt och målsättningen vara att företagande kvinnor ta del av minst 50 % av stödet.

- Arvode och reseersättning till regeringens ambassadörer. Det är en skamfläck att företagande kvinnor ska företräda regeringen ideellt, när syftet med satsningen just är att främja kvinnors företagande.

1 kommentar:

Unknown sa...

Det är inget nytt att "it takes money to make money" och killarna får slantarna och lyckas bättre med sitt företagande. Öppna kapitalflödet till kvinnor och det kommer att hända saker men det krävs mod för med pengar ändras maktstrukturerna. Bra att frågan synliggörs. Föga förvånande dock att även vår regering som säger sig stå för jämställdhet ger mer pengar till män.
Den dag en enskild kvinna får låna en miljard kronor till sina affärer av finansinstitut som Carnegie ja då är vi jämställda. Ser framemot att få uppleva detta.
Karin