torsdag 5 mars 2009

Gubbtidning med vasst könsperspektiv

I tisdags kväll var jag på Veckans Affärers stora kvinnogala på konserthuset i Stockholm.
Tänkte att det är väl ett spektakel utan större grund, speciellt eftersom jag uppfattat VA, som den även kallas, som en gubbtidningen med noll könsperpsektiv.

Ack vad jag hade fel. Chefredaktören, en ung spoling tog kommandot och tillsammans med sin kollega Camilla Wagner förde de oss genom kvällen med många välgrundade och vassa kommentarer till det traditionella näringslivet.

Men varför denna kvinnogala. Jo, VA har listat Sveriges 125 mäktigaste affärskvinnor - i elva år. Syftet är att synliggöra mäktiga affärskvinnor, eftersom ett argument till att kvinnor inte får toppjobben och styrelseposterna i de börsnoterade bolagen, är att det inte finns några.

Så stort GRATTIS till Ingrid Bonde som blev nummer 1 på årets lista. Well done!
Hon anser bl.a. att finanskrisen borde analyseras ur ett genusperspektiv. Underbart med en kvinna på en hög position i en mansdominerad värld som orkar vara obekväm i sin egen sfär. Heja, heja!

En annan sak som jag också tycker är väl värd att nämna är att VA varje år genomför en undersökning bland de 125 kvinnorna på listan. På årets lista har 45 procent blivit lönediskrimerade, 30 procent har fått höra kränkande kommentarer och 10 procent har fått stå ut med rena sextrakasserier. Att män rekryterar män anges som det viktigaste skälet att kvinnor inte når toppen följt av att män känner sig tryggare med andra män.

Visst känns det som detta måste brytas och att kvotering är en bra lösning.
I USA har de vad de kallar positiv särbehandling, vilket innebär att bl.a. styrelsers sammansättning ska spegla omgivningens befolkningstruktur. Detta har gett goda resultat och år 2003 beslutades fortsatt lagstadgad positiv särbehandling i 25 år framåt.
Det vore kanske något för Sverige att ta efter, eller vad säger vinnaren av VA:s Årets Gubbe mot strömmen, Fredrik Reinfelt?

Gå gärna in och läs mer på
http://www.va.se/asikter/bloggar/pontus/
http://www.va.se/asikter/bloggar/kvinnormakt/för

Inga kommentarer: